Aminokyseliny
Charakteristika
-sú to substitučné deriváty karboxylových kyselín
-vo svojich molekulách obsahujú karboxylovú skupinu a aminoskupinu
-väčšina aminokyselín vyskytujúcich sa v prírode sú :
-α-kyseliny - majú skupinu NH2 v polohe α
-L-kyseliny - ich konfigurácia sa odvodzuje od L-glyceraldehydu
-v bielkovinách sa vyskytuje bežne 20 proteinogénnych aminokyselín
-esenciálne aminokyseliny ľudské telo nedokáže syntetizovať a musí ich prijímať v potrave (valín, leucín, izoleucín, treonín, lyzín, metioín, fenylalanín, tryptofán)
-neesenciálne aminokyseliny ľudské telo dokáže syntetizovať, vznikajú transamináciami z aminokyselín prijatých potravou
-sú to substitučné deriváty karboxylových kyselín
-vo svojich molekulách obsahujú karboxylovú skupinu a aminoskupinu
-väčšina aminokyselín vyskytujúcich sa v prírode sú :
-α-kyseliny - majú skupinu NH2 v polohe α
-L-kyseliny - ich konfigurácia sa odvodzuje od L-glyceraldehydu
-v bielkovinách sa vyskytuje bežne 20 proteinogénnych aminokyselín
-esenciálne aminokyseliny ľudské telo nedokáže syntetizovať a musí ich prijímať v potrave (valín, leucín, izoleucín, treonín, lyzín, metioín, fenylalanín, tryptofán)
-neesenciálne aminokyseliny ľudské telo dokáže syntetizovať, vznikajú transamináciami z aminokyselín prijatých potravou
Vlastnosti
-bezfarebné pevné, kryštalické zlúčeniny s vysokou teplotou topenia
-väčšinou rozpustné vo vode, nerozpustné v nepolárnych rozpúšťadlách
-väčšina aminokyselín má amfotérny charakter :
-skupina -COOH je príčinou kyslých vlastností
-skupina - NH2 je príčinou zásaditých vlastností
-izoelektrický bod je hodnota pH, pri ktorej sa aminokyselina správa neutrálne, čiže všetky jej molekuly sú vo forme amfiónov
-aminokyseliny majú rôznu hodnotu izoelektrického bodu, ktorý závisí od počtu skupín - COOH a - NH2 v molekule
-bezfarebné pevné, kryštalické zlúčeniny s vysokou teplotou topenia
-väčšinou rozpustné vo vode, nerozpustné v nepolárnych rozpúšťadlách
-väčšina aminokyselín má amfotérny charakter :
-skupina -COOH je príčinou kyslých vlastností
-skupina - NH2 je príčinou zásaditých vlastností
-izoelektrický bod je hodnota pH, pri ktorej sa aminokyselina správa neutrálne, čiže všetky jej molekuly sú vo forme amfiónov
-aminokyseliny majú rôznu hodnotu izoelektrického bodu, ktorý závisí od počtu skupín - COOH a - NH2 v molekule
Niektoré významné aminokyseliny


Megjegyzések
Megjegyzés küldése